Slivovice neboli pálenka je druh alkoholu, který se vyrábí destilací kvasu. Pro založení kvasu se hodí jakékoliv ovoce, které vás napadne. Může se vyrobit pálenka z běžně dostupného ovoce, velmi oblíbená je švestka a hruška. Setkat se můžeme i s méně obvyklými pálenkami vyrobenými například z malin nebo borůvek. K výrobě je potřeba několik litrů kvasu, a pokud chcete pálenku čistou, musíte jednoho druhu ovoce sehnat vážně hodně. Kvas si necháte vypálit v pálenici, protože domácí pálení nám zákony zakazují. Množství vypáleného kvasu na osobu je limitované, takže si dávejte pozor, aby vás nenavštívili celníci.
Slivovice Lihovarek je skvělým alkoholickým nápojem, který má vysoký obsah alkoholu. Díky tomu se už celé generace používá k léčbě nachlazení. Stačí si dát pár loků a v krku vás přestane škrábat. Zbytky lihu které se nedají pít si můžete odnést, někde se takovému zbytku říká “kolenovice” a jak její název napovídá, používá se na bolavé klouby. A opravdu funguje. Slivovice je zkrátka takový lék, který má většina domácností neustále doma.
Když si ji nechcete vypálit sami, máte možnost si ji koupit už hotovou. Sběr ovoce a výroba kvasu je časově náročná a mnoho lidí odrazuje nejen potřeba nasbírání velkého množství ovoce, ale především zápach kvasu a všudypřítomné octomilky, které se po dobu kvašené ovoce ubytují ve vašem příbytku. Slivovici koupíte i v supermarketu, ale asi není třeba dodávat že nepůjde o to nejlepší co můžete dostat. Nejlepší výběr je na internetu, kde můžete sehnat skutečně jedinečné kousky. Mezi ty nejméně známé druhy slivovice patří třeba ta vyrobená z kdoulí nebo moruší. Někdo slivovici nemá rád, někdo ji miluje. Pokud máte ve svém okolí milovníka slivovice, můžete mu darovat limitovanou edici z místní palírny, kterou nikde jinde nekoupíte. Tak na zdraví a do dna!